Comunicat de la CSM en relació a la Declaració Ambiental emesa pel Departament de Territori i Sostenibilitat sobre el projecte de construcció de la carretera Illes-Sant Marçal

By joan |

En relació al projecte de construcció de la carretera Illes-Sant Marçal, i a la vista del contingut de la nota de premsa emesa pel Departament de Territori i Sostenibilitat (DTeS), en la qual s'hi dóna el vistiplau amb condicions al «projecte d'arranjament», la Junta de Govern de la Coordinadora per a la Salvaguarda del Montseny (CSM), reunida en sessió d'urgència manifesta el següent:

La CSM presenta al·legacions al projecte de carretera Illes-Sant Marçal

By carlesl |

Benvolgudes i benvolguts,

Com ja sabeu molts de vosaltres, en el decurs de les darreres setmanes de juliol, la CSM ha rebut diverses peticions d'informació o d'al·legacions, relacionades amb projectes relatius a zones protegides del Montseny (carretera Illes-Sant Marçal, construcció al turó de l'Home, modificació de camí a Can Net de Sant Esteve,..).
Pel que fa al primer d'aquests afers, la reactivació del projecte de construcció de la carretera Illes-Sant Marçal (que ara anomenen Projecte refós d’arranjament i pavimentació del camí de connexió de les carreteres BV-5301 i BV-5114. Fase II. Montseny, juliol de 2015), promogut per l’Ajuntament de Montseny, que després d’un any i mig de protestes està sotmès a  tràmit d’avaluació ambiental ordinària, la CSM va presentar, el 26 d’agost passat, les al·legacions  al cas, que ara adjuntem a aquest escrit.

Ens consta que organitzacions ambientals amigues, com SEO-BirdLife i Ecologistes en Acció, també han presentat les seves al·legacions contràries a la construcció d’aquesta carretera en un dels llocs més emblemàtics i sensibles de tot el Parc natural del Montseny.

Mals averanys planen sobre el Montseny

By carlesl |

Benvolgudes amigues i amics del Montseny,

Finalment ho han fet. Mig d'amagat i en plena canícula, quan saben positivament que ens trobaran dispersos o de vacances.

«Aquest projecte no es farà si no hi ha consens al territori», això afirmava l'exdiputat Joan Ignasi Puigdollers el març de 2014. Doncs ja ho han fet! Sense el més mínim intent de contrastar-lo amb la societat civil d'aquesta muntanya. Els calia evitar les opinions contràries, les crítiques o les protestes. Han trigat vuit mesos en gastar-se 150.000€, dels nostres diners, que la Diputació de Barcelona els va regalar. Però, finalment, ja tenen els seus Document Inicial Estratègic Pla Especial Urbanístic: Centre de Referència de la Meteorologia  a Catalunya (CRMC) i l'Avanç del Pla Especial Urbanístic Autònom pel turó de l'Home. Atenció però, que no us enganyin aquests títols tan espectaculars! En realitat, es tracta d’acabar amb les normatives de protecció del massís, per tal de poder especular amb la natura que hi conté.

Ells han estat preparant curosament el seu projecte durant dos anys, i ara pretenen que la ciutadania presentem les nostres al·legacions en menys de dos mesos. A això en diuen democràcia i transparència!