Què passa al Montseny? Xerrada informativa. La situació del Pla Especial de Protecció. 30 de juny a les 19:00h

La Clau, c/Alguersuari, 16 (Sant Celoni)

La que us presentem avui és la catorzena xerrada informativa del cicle Què passa al Montseny?, cicle que la CSM està duent a terme als divuit municipis que queden compresos en el que fins ara, almenys, es conegut com a Parc Natural del Montseny-Reserva de la Biosfera.

Declaració de la Coordinadora per a la Salvaguarda del Montseny a la Comissió Consultiva del Parc del Montseny

By carlesl |

Mentre les autoritats del Parc i la Diputació de Barcelona es dediquen als fastos del 40è aniversari de la Reserva de la Biosfera del Montseny i dels 40 anys de la primera Escola de la Natura de Catalunya "Can Lleonart", el cert és que els amants de la natura i del Parc del Montseny tenen poques coses a celebrar (vegeu intervenció de la CSM al telenotícies d'ahir diumenge 3 de juny a http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/telenoticies-migdia/el-present-del-montseny-despres-de-40-anys-com-a-reserva-de-la-biosfera/video/5769644/).

La Diputació de Barcelona reactiva el projecte de construcció de la carretera Illes-Sant Marçal

By carlesl |

Tal com ja veníem denunciant els darrers temps, l’any 2018 s’anuncia complicat pel que fa a la defensa del medi ambient en general i del Montseny en particular.

La proliferació de projectes que fan perillar la pervivència d’aquest espai natural, posa en qüestió la seva viabilitat. Projectes com el de Red Elèctrica de España que pretén sobre-elevar les torres de l’antiga línia d’Alta Tensió de 220kV (Sant Celoni-Vic), travessant el Montseny de banda a banda, o el que propugna ampliar l’hotel de Santa Fe en un 50% de la seva superfície actual.

Mals averanys planen sobre el Montseny

By carlesl |

Benvolgudes amigues i amics del Montseny,

Finalment ho han fet. Mig d'amagat i en plena canícula, quan saben positivament que ens trobaran dispersos o de vacances.

«Aquest projecte no es farà si no hi ha consens al territori», això afirmava l'exdiputat Joan Ignasi Puigdollers el març de 2014. Doncs ja ho han fet! Sense el més mínim intent de contrastar-lo amb la societat civil d'aquesta muntanya. Els calia evitar les opinions contràries, les crítiques o les protestes. Han trigat vuit mesos en gastar-se 150.000€, dels nostres diners, que la Diputació de Barcelona els va regalar. Però, finalment, ja tenen els seus Document Inicial Estratègic Pla Especial Urbanístic: Centre de Referència de la Meteorologia  a Catalunya (CRMC) i l'Avanç del Pla Especial Urbanístic Autònom pel turó de l'Home. Atenció però, que no us enganyin aquests títols tan espectaculars! En realitat, es tracta d’acabar amb les normatives de protecció del massís, per tal de poder especular amb la natura que hi conté.

Ells han estat preparant curosament el seu projecte durant dos anys, i ara pretenen que la ciutadania presentem les nostres al·legacions en menys de dos mesos. A això en diuen democràcia i transparència!

Reportatge fotogràfic de l'excursió reivindicativa i la concentració de protesta a Santa Fe. Dissabte 16 de maig

By carlesl |

Benvolgudes i benvolguts,

Per aquelles persones que no vau poder assistir a aquesta acció de protesta i reivindicació, us oferim un reportatge fotogràfic per tal que en tingueu un petit tast (cliqueu a sobre del titular).

La Coordinadora per a la Salvaguarda del Montseny (CSM), presenta un informe d'al·legacions al projecte d'EDAR a la vall de Santa Fe

By carlesl |

Benvolgudes i benvolguts,

La Coordinadora per a la Salvaguarda del Montseny (CSM), hem estat Informats de l'existència d'un projecte que promou l'Oficina Tècnica de Parcs Naturals (Diputació de Barcelona), amb l'objectiu de construir una Estació Depuradora d'Aigües Residuals (EDAR) a la vall de Santa Fe (municipi de Fogars de Montclús).

Immediatament, la CSM ha estudiat la documentació exposada a la pàgina web de Territori i Sostenibilitat. L'estudi d'aquesta documentació (que no inclou una bona part de la que, tèoricament, integra el projecte presentat per la Diputació), a més de  la reunió que membres de la CSM van mantenir el 26 de febrer passat amb la directora del Parc i el redactor del projecte, plantegen un seguit de qüestions que han menat la nostra entitat a presentar l'informe d'al·legacions que trobareu annex a aquesta informació.

Les qüestions que ens van cridar l'atenció sobre aquest projecte són prou evidents:

Xerrada sobre el projecte de construcció d'una carretera entre les Illes i Sant Marçal (Montseny), a la Facultat de Biologia de la UB

Sala de Graus de la Facultat de Biologia (UB) Av. Diagonal, 643 Barcelona

Benvolguts i benvolgudes,

Us informem que el proper dimarts 16 de desembre la CSM participarà en una xerrada sobre la situació del Parc Natural del Montseny, organitzada per l'Skamot Verd de la Fac. de Biologia de la UB.

S'hi tractarà, particularment, de la situació del projecte de construcció d'una carretera entre les Illes i Sant Marçal, que posa en perill un dels indrets més ben conservats, fins la data, de tot el massís montsenyenc (Zona de Reserva Natural, Zona d'Alt Interès Natural, Ecològic i Paisatgístic, Xarxa Natura2000 i Reserva de la Biosfera).

Esteu convidats a assistri-hi!

 


El Montseny sense pretext. Doncs, parlem-ne

By carlesl |

Benvolgudes lectores i lectors,

Introduim a continuació una còpia (en versió íntegra) de l'article signat per la Coordinadora per a la Salvaguarda del Montseny, que va ser publicat el passat dia 30 de juny al diari El 9NOU, com a resposta al que Martí Boada va publicar en aquest mateix diari el dia 20, amb el títol «El Montseny com a pretext. Montseny, Patrimoni Unesco, de la gent i les institucions del territori».

No introduím cap valoració. Aquesta és una feina que us deixem a vosaltres. Adjuntem l' Informe d’anàlisi dels impactes i mesures correctores del projecte d’arranjament i pavimentació del camí de connexió de les carreteres BV-5301 i BV-5114, al municipi de Montseny, per si el voleu consultar.


El Montseny sense pretext. Doncs, parlem-ne

A través d’uns quants mitjans de comunicació, hem tingut accés a l’article d’opinió que el senyor Martí Boada publicava el passat 20 de juny, amb el títol «El Montseny com a pretext». Encoratjats per la seva crida a «discutir serenament i objectivament, sense ira... (sic) », ens proposem objectar un cop més amb els nostres arguments (i hem de dir que son també els de molta altra gent) l’execució d’aquesta obra, anomenada II Fase d’arranjament i pavimentació del camí de connexió de les carreteres BV-5301 amb BV-5114,  utilitzant la terminologia oficial.