Espai per conversar, debatre, etc. sobre temes relacionats amb el Montseny, el medi ambient, la Coordinadora, etc.

Alerta per fangs de depuradora otra version dj., 04/12/2014 - 13:25

Alerta per fangs de depuradora

Fa uns anys que estan “fertilitzant” els camps de la comarca amb una substància negra, fastigosa, que de seguida veus que no son els fems de tota la vida.

A partir de Septembre d'aquest any, però, el seu ús s'ha incrementat notablement. S'han vist per molts llocs de la comarca uns apilaments negres, d'una substància que de vegades sembla fang i fa fortor de clavaguera, de vegades no fa gaire olor i te aspecte de roca volcànica, dura al tacte; i també he tocat un tipus de substància que semblava espuma negra.

Son fangs de depuradora, suposadament tractats per la seva utilització en l'agricultura segons les lleis vigents.

Es legal el seu ús?
Pot ser perjudicial per el medi ambient i la salut pùblica?

Si son fangs de depuradora tractats correctament i hi ha un “agent de residus” i te correcta la documentació necessaria segons les lleis, sí es legal el seu ús com a fertilitzant en l'agricultura. Però s'ha de cumplir amb molts requisits: anàlisis previs del sol, anàlisis periòdics de metalls pesats,... S'han de respectar distàncies a vivendes, pous, rieres, poligons industrials,... Si estan a menys de 500 metres de vivendes, pous o rieres, no es poden apilar més de 48 hores, s'han d'incorporar ràpid al sol,...

Pot ser perjudicial per el medi ambient i la salut pùblica! La Generalitat reconeix que, tot i cumplir totes les normatives autonòmiques, estatals i europees, els fangs de depuradora tractats i utilitzats a l'agricultura, tendeixen a acumular metalls pesats en els sols. Contaminació que, tard o dora, va a parar a les aigües superficials i subterrànies. Estudis fets als EEUU, parlen de danys a la salud en un radi de un kilòmetre o més.

La Coordinadora per a la Salvaguarda del Montseny (CSM) protesta les maniobres militars al turó de l'Home

Benvolguts i benvolgudes,

Us oferim a continuació el comunicat íntegre que la CSM va enviar als mitjans de comunicació el passat dijous dia 28, que ha estat publicat en uns quants mitjans digitals com La Vanguardia, Nació Digital, etc.

La CSM va entendre que era obligat protestar per aquestes maniobres, en considerar-les del tot innecessàries, perjudicials pels espais naturals protegits on es van produir - des de Passavets al turó de l'Home - i, a més,  una acció intimidatòria en els moments històrics que viu el nostre país en l'actualitat.


 

Prou d’agressions (ara militars) al Montseny!!

Assabentats de les maniobres que l’exèrcit espanyol va dur a terme el dimarts passat, al sector del turó de l’Home, la Coordinadora per a la Salvaguarda del Montseny (CSM) volem manifestar el nostre rebuig total a aquesta nova agressió al territori.

La CSM, que ha vingut maldant durant molts anys per l’eliminació de la base militar del puig Sesolles, no pot contemplar sense indignació aquesta nova incursió als cims del massís. Per si no n’hem tingut prou, amb més de vint-i-cinc anys d’implantació militar al punt més alt del Montseny, ara venen un cop més, a demostrar-nos qui mana, pocs dies abans de l’11 de setembre.

Manifest que llegirem les entitats convocants, a la concentració de protesta que es durà a terme a la rotonda de Campins, el proper 27 d'abril

Benvolguts amics i amigues,

A continuació us donem a conèixer el manifest que es llegirà el proper diumenge dia 27, al finalitzar l'acte de protesta contra la construcció d'una nova carretera que pretén unir el càmping de les Illes i Sant Marçal, amb greu perill per la conservació d'hàbitats i espècies de la capçalera de la Tordera.


 

Som avui aquí, a la principal porta d’entrada al Montseny, al peu de la nostra muntanya, que una vegada més ens demana posar-nos dempeus per defensar-ne la seva supervivència. I tenim clar perquè som aquí: perquè ens oposem a l’asfaltatge dels quasi 4 quilòmetres de la pista forestal de les Illes a Sant Marçal, al poble de Montseny. Una zona de màxima protecció, catalogada com a Zona de Reserva i d’Alt Interès Natural, Ecològic i Paisatgístic, pel mateix Pla Especial del PN del Montseny.

Ens oposem a una obra que significa obrir la circulació al trànsit rodat en un espai altament sensible pel que fa a la biodiversitat, capçalera de la conca de la Tordera, fins ara força aïllada i salvaguardada de la hiperfreqüentació i l’explotació turística. Aquest increment de la mobilitat tindrà greus conseqüències sobre la flora, la fauna i els ecosistemes de la zona. Les autoritats del Parc, el Conseller de Territori, i els “experts” que  aquesta setmana  parlaven a Barcelona sobre el Pla de Conservació del  Parc Natural, en són perfectament conscients d’aquestes conseqüències i no han fet res per impedir-les.

El Parc Natural del Montseny prioritza els interessos privats a la conservació

Comunicat de premsa de la Coordinadora per a la Salvaguarda del Montseny (C S M)
 
Segons informacions proporcionades per l’Ajuntament de Montseny, al llarg d’aquest any 2014 està prevista l’execució definitiva de la Fase II del projecte d’arranjament i pavimentació del camí que ha d’unir la carretera de Collformic amb Sant Marçal.1
 
L’execució d’aquesta obra es basa en l’asfaltatge dels 3.700 metres de la pista forestal existent des de la font de les Nàiades fins a la font Bona, amb la conseqüent entrada de maquinària pesant, tala d’arbres, obertura de rases, moviments de terres, desviament i canalització d’aigües, etc.
 
Aquestes obres volen ser la fase final d’un projecte que es va iniciar l’any 2008 amb l’execució de la Fase I i l’asfaltatge fins al càmping Les Illes. L’objecte formal d’aquest nou vial és la unió dels dos principals eixos de comunicacions del massís, fet que implicarà un augment de la mobilitat i la freqüentació en un àmbit de màxima protecció, catalogat com a Zona de Reserva i Zona d’Alt Interès Natural, Ecològic i Paisatgístic pel Pla Especial del Parc Natural del Montseny.
 
El projecte, promogut per l’Ajuntament de Montseny, té el consentiment i l’informe preceptiu favorable dels gestors del Parc Natural. Els més de 311.000 € que costarà aquesta obra són finançats per ambdues administracions, amb el suport de la
Generalitat de Catalunya a través del PUOSC.
 

Diputació i Generalitat es posen d’acord per construir al turó de l’Home (1.713 msm), en contra de la normativa vigent

Després  d’uns  quants  mesos  de  gestions,  reunions  i  consultes,  efectuades  a  instàncies  de  la  CSM
amb  els  organismes  implicats,  aquesta  entitat  està  en  condicions  d’informar  que  les  dues
administracions al?ludides preparen, molt discretament, un canvi normatiu que, passant per damunt
del Pla Especial de Protecció del Medi Natural i del Paisatge del Parc del Montseny, pretén autoritzar
una construcció al cim culminal d’aquesta muntanya.

La  CSM  ha  conegut,  oficiosament,  que  el  promotor  d’aquest  projecte  és  el  Servei  Meteorològic  de
Catalunya, organisme que comptaria també amb el suport de la Diputació de Barcelona. L’excusa per
urbanitzar  aquesta  localització  natural,  conceptuada  com  a  ZAINEP(1)  pel  Pla  Especial,  seria  la
construcció  d’un  suposat  museu  de  meteorologia,  que  ocuparia  una  superfície  aproximada  de  250
m2 prop del lloc que fins ara presideix l’antic observatori que, al seu torn, seria enderrocat.

El procés de gestació d’aquest projecte, que s’inicià aparentment la primavera de 2013, ha estat un
exemple d’opacitat i manca de respecte per l’opinió pública. La CSM s’assabentà accidentalment de

formar un grup de transició

Hola,
M'agradaria formar un grup amb gent de la zona concienciada de la necessitat d'anar treballant en la transició cap a un món no depenent de les energies fósils. Juntar idees i esforços i anar veient que podem fer.

Aquí hi ha molta informació sobre el que és el moviment de transició:

http://movimientotransicion.pbworks.com/w/page/21695346/Movimiento%20de%20Ciudades%20en%20Transici%C3%B3n

Salut
Rafa

Denuncia de les obres de connexió entre la dessalinitzadora de Blanes i la potabilitzadora de Cardedeu

Es denuncien les obres de connexió entre la dessalinitzadora de Blanes i la potabilitzadora de Cardedeu a càrrec de l’empresa pública ATLL (Aigües Ter Llobregat), per irregularitats en l’execució de les obres i la seva afectació sobre espècies i espais protegits de la Tordera.

La Coordinadora per a la Salvaguarda del Montseny i Orchis, Associació Naturalistes de la Selva i l'Alt Maresme, han denunciat les obres de Connexió entre la ITAM de la Tordera (a Blanes) i la ETAP del Ter (a Cardedeu) a la Fiscalia de Medi Ambient de l’Audiència Territorial de Barcelona i al Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya, per les irregularitats i pels incompliments en l’execució de l’obra per part d’ATLL, ACA i el propi DMAH, i que han afectat greument a espècies i espais protegits de la Tordera.

Les obres de connexió entre la planta dessalinitzadora de la Tordera (a Blanes) i l’estació de tractament del Ter (a Cardedeu)  s’estan realitzant per abastar d’aigua a la ciutat de Barcelona.

Nou POUM a Riells?

Arrel de la iniciativa de per obrir una web amb propostes per fer un nou POUM per Riells i Viabrea, vaig escriure aquesta reflexió que volia compartir també aquí:

Sembla com que els POUMs siguin "obligatoris" :-) Jo crec que la política de creixement constant (o infinit, o esbojarrat) que s'ha fet durtant els darrers anys, sota el paraigües del que es coneix com a "bombolla immobiliària", i que en definitiva és una gran obra de teatre a on la corrupció, l'especulació (de tothom, els taurons de sempre, en grans quantitats, i la gent d'a peu, que pretenia "enriquir-se" comprant totxos) hi han tingut papers protagonistes...