By carlesl |
Presentació de l'acte a l'edifici multifuncional del Montseny
CSM
Presentació de la 1a part de la trobada-festa "El Montseny resisteix"
Presentació de la 1a part de la trobada-festa "El Montseny resisteix"                                                               Foto: CSM

 

Obrint nous horitzons de treball per protegir el Montseny!

El passat dissabte 26 de febrer una setantena de persones omplien la sala d’actes de l’edifici multifuncional de Montseny. La Coordinadora per a la Salvaguarda del Montseny (CSM) estava duent a terme la trobada-festa que es venia anunciant des feia dies a través de les XX SS.

En l’acte s’hi van poder retrobar persones que, potser, feia mesos o anys que no s’havien vist, però també es van conèixer força cares noves i joves.

El contingut de la trobada, pensada en dues parts, va gravitar, en primer lloc, sobre la presentació de l’entitat (pensant en aquelles persones que hi connectaven per primer cop), afegint una exposició de la seva història i revisant quines són les principals problemàtiques que amenacen el Montseny en l’actualitat.

La segona part de l’acte fou referida, exclusivament, al plantejament d’aquelles línies de treball que, sota el prisma i l’experiència de la CSM, poden servir de base per tal de mantenir viu aquest espai natural excepcional que és el massís del Montseny.

Així, es van anar desgranant temes com:

  • El degut suport als esforços de noves generacions de pastors i pagesos, que estan maldant per instal·lar-se en aquesta muntanya
  • La necessitat de treballar per tal de crear un banc de terres que permeti l’accés de gent jove a la terra.
  • La pressió que cal exercir sobre l’Administració per tal que permeabilitzi les propietats i instal·lacions de titularitat pública, als nous projectes que sorgeixen per fer reviure el sector primari i, en aquest sentit, el territori.
  • La tasca de crear cooperatives locals de producció energètica renovable, fugint de la imposició dels monopolis.
  • El treball de recerca i denúncia que cal dur a terme, pel que fa a l’espoli dels recursos naturals, com en el cas de l’aigua.
  • La possibilitat d’establir acords de custòdia amb determinats propietaris per protegir àmbits especialment sensibles.
  • L’engegada d’estudis sobre alguns aspectes que afecten la vida de les persones que viuen de manera permanent al Parc, com la híper freqüentació dels espais sensibles, les curses i demostracions automobilístiques, o les intromissions de vehicles motoritzats i BTT en zones protegides.
  • El manteniment dels grups de treball de restauració de corriols i del mostreig de rius.
  • El desenvolupament d’un estudi per a  determinar la capacitat de càrrega dels espais d’alta freqüentació al Parc Natural del Montseny.
  • La possibilitat de preparar i desenvolupar una nova versió de la ILP-Montseny, en condicions diferents de l’anterior etapa.

Tots aquests temes, que van començar a ser discutits en aquesta sessió, seran les línies de treball que s’aniran desenvolupant els propers mesos i que volen comptar amb la participació de voluntaris i voluntàries de tot el territori.

Cal dir que la trobada va finalitzar amb la degustació d’un pica-pica fet amb productes del país, a més de la participació musical, en viu, de l’orquestra de Can Ponet, la qual, malgrat faltar-hi una de les seves membres, va tenir una actuació magnífica on s’hi va barrejar el folklore animat i festiu, amb talls de música més clàssica on la tècnica de la instrumentista hi va jugar un paper primordial.

Cap a quarts de dues, bona part de les persones presents va tornar a prendre l’autobús, que l’organització de l’acte va posar a la seva disposició, per tal de tornar a Santa Ma de Palautordera. Podeu veure un seguit de fotos de l'acte adjuntes a aquesta mateixa pàgina.

Gràcies a totes i a tots per la vostra participació!

 

Us demanem que seguiu el desenvolupament dels diferents projectes, a través d’aquesta pàgina web i de les XX SS de la Coordinadora per a la Salvaguarda del Montseny.

 

Afegeix un nou comentari

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
  • Les adreces web i de correu electrònic es transformen en enllaços automàticament.