Concentracions del dia 6 a Sant Esteve
Núria Espina
6 de juny rotonda Sant Esteve
Protesta del veïnat (rotonda de Sant Esteve)                                                                            Foto: Núria Espina

 

Respecte per la natura i pels vilatans dels municipis del Baix Montseny!

El darrer cap de setmana de maig i el primer de juny hem assistit a una experiència que ens ha mostrat els nous aires que es respiren després de la pandèmia. Ens referim a la invasió motoritzada que va assotar unes quantes viles del massís del Montseny.

De matinada, o bé a altes hores de la nit, hem sentit com estols de motos d’alta cilindrada i cotxes esportius  (Mercedes i Porsche, entre d’altres), feien curses per les dues carreteres que travessen el Montseny. A primeres hores del diumenge 31 de maig, grups nombrosos d’aquestes motos circulaven a gran velocitat per les carreteres BV-5114 i BV-5119 posant en perill veïns i usuaris. Aquest pandemònium de soroll i fums diversos , ha estat acompanyat també d’acampades il·legals en alguns punts de la muntanya i de l’aparcament abusiu de mòbil-home a la vall de Santa Fe (infringint les normes del Parc), a més de circular amb motos tipus enduro per camins de muntanya en zones protegides.

Sortosament, els capteniments incívics no han estat generalitzats arreu, però hem pogut verificar que hi ha hagut, fins i tot, agressions a vilatans (com a mínim en dos punts del Parc natural), quan s’han recriminat aquestes actituds a alguns energúmens motoritzats.

Aquesta situació ha posat els veïnats de la contrada en una situació d’estrès i d’indignació molt elevats, doncs ja fa anys que es ve suportant el fenomen de la híper-freqüentació (val a dir que gràcies a la política de les autoritats del Parc i algun alcalde), i en aquesta ocasió el got s’ha desbordat. És per això que grups de veïnes i veïns es van concentrar espontàniament, el dissabte 6 de juny, en diferents punts del Parc natural, per informar els visitants que s’esperava d’ells una actitud tranquil·la i relaxada, ben lluny de la que alguns d’aquests grups havien protagonitzat la setmana anterior.

El que reclamen els i les vilatanes del Baix Montseny és la pacificació de les activitats dels visitants del Parc natural i el respecte pels seus ecosistemes i les persones que hi viuen. Aquesta requesta, perfectament comprensible, resulta totalment equiparable a la que fan els veïns i veïnes dels barris de Barcelona quan reclamen que siguin eradicats determinats comportaments d’alguns sectors del turisme urbà, que perjudiquen llur descans i formes de vida social.

Afirmem que ningú en aquesta serralada montsenyenca està en contra del turisme, per definició. El que es demana és que mantingui una actitud pacífica, desposseïda de prepotència i respectuosa amb la gent que hi viu, la seva cultura i els entorns naturals que li han conferit la seva característica de ser Reserva de la Biosfera mundial. Els visitants que respectin aquests aspectes, sempre seran ben rebuts.

El que desitgen les veïnes i veïns de la contrada, és que els i les visitants puguin gaudir d’aquesta muntanya, com en gaudim la majoria de les qui hi vivim: de manera tranquil·la i considerada amb l’entorn natural i amb la gent.

Per tot plegat, informem tothom que, mentre es mantinguin les actituds incíviques i ecocides d’uns quants, les accions de resposta del territori també es repetiran regularment.

Esteu convocades i convocats a les concentracions informatives que es duran a terme els dissabtes 20 i 27 de juny. Seguiu-nos a les xarxes!

 

Protestes del 6 de juny
Protesta del veïnat a Sant Esteve de Palautordera                                                                    Foto: Núria espina

Logo

 

Afegeix un nou comentari

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
  • Les adreces web i de correu electrònic es transformen en enllaços automàticament.