Mentre les autoritats del Parc i la Diputació de Barcelona es dediquen als fastos del 40è aniversari de la Reserva de la Biosfera del Montseny i dels 40 anys de la primera Escola de la Natura de Catalunya "Can Lleonart", el cert és que els amants de la natura i del Parc del Montseny tenen poques coses a celebrar (vegeu intervenció de la CSM al telenotícies d'ahir diumenge 3 de juny a http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/telenoticies-migdia/el-present-del-montseny-despres-de-40-anys-com-a-reserva-de-la-biosfera/video/5769644/).
Es celebren aquestes efemèrides precisament quan, per la mala gestió d'aquestes administracions, la normativa de protecció del Parc del Montseny ha retrocedit a l'any 1977, en quedar anul·lat el Pla Especial que es va aprovar l'any 2008 per un defecte de forma. En comptes d'apressar-se a reelaborar un nou Pla Especial, les autoritats ambientals es dediquen a llençar-se floretes entre elles i a vantar-se de la seva gestió, mentre les projectes especulatius de tota mena amenacen les zones protegides.
Per tot això, la Coordinadora per a la Salvaguarda del Montseny, present a la reunió de la Comissió Consultiva del Parc, celebrada ahir (31 de maig de 2018) a la Garriga, va donar lectura a la declaració que adjuntem, denunciant els dèficits i el comportament de la Diputació i de la direcció del Parc natural.
Podeu llegir el seu contingut a continuació.
Declaració que fa la Coordinadora per a la Salvaguarda del Montseny (CSM) a la Comissió Consultiva del Parc Natural del Montseny el 31 de maig de 2018
La nostra entitat, la CSM, fa uns quants anys que ve col·laborant amb l’administració del Parc en àmbits diversos. Així ho ha fet amb els treballs de salvament per a preservar el cranc de riu al Montseny selvatà; donant suport públic al projecte LifeTritó; amb la recerca de la millor solució per a resoldre el problema de la depuració d’aigües en el cas de Santa Fe; o per a controlar els excessos d’algun propietari forestal mancat d’escrúpols ambientals o, fins i tot, participant en la preparació i desenvolupament d’un pla de mobilitat sostenible en el Parc, per citar-ne alguns exemples.
En el decurs d’aquests darrers anys hem pogut comprovar que les nostres aportacions, fetes com a fruit del treball desinteressat i voluntari d’un seguit de persones, acompanyades en algun cas concret per la participació, també desinteressada, d’uns quants científics de les universitat de Barcelona i Girona, o d’altres especialistes, han estat finalment malbaratades.
En concret, pel que fa al projecte d’EDAR a Santa Fe, a més, la CSM considera que no s’ha respectat la paraula donada. S’ha menystingut les hores de treball dedicades i les reunions i els viatges duts a terme pels seus representants i, en canvi, s’ha traspassat el projecte a una empresa semi-privada, la transparència de la qual no està provada, que resta fora del control i de la supervisió de la ciutadania.
D’altra banda, la CSM està mantenint un contenciós contra la construcció de la carretera Illes-Sant Marçal des de fa quatre anys. En aquest sentit, la Diputació no ha respectat els acords presos per la seva presidenta amb el Síndic de Greuges, ni tampoc aquells que es van discutir amb el diputat delegat d’infraestructures de manera paral·lela, als inicis de l’any 2017. Ara, a més, la DIBA pren el relleu dels promotors d’aquest projecte i ha passat a contractar-ne la redacció d’un de nou, aquest cop constructiu, l’import del qual supera els 18.000€. Aquest nou document no aporta en realitat cap novetat respecte als projectes que s’havien fet anteriorment, tret d’evidenciar la seva inviabilitat ambiental i d’augmentar la despesa pública.
La CSM manifesta que l’argument de la potenciació de la xarxa viària bàsica del Parc no resulta admissible, ateses les conseqüències ambientals d’aquest projecte. En aquest sentit, remarquem que durem a terme totes les accions necessàries, incloent-hi les judicials, per tal d’escatir els motius de fons que han dut a reiniciar-lo. Cal no oblidar que es tracta d’un projecte que ha estat abastament contestat per la ciutadania: per innecessari i per ser lesiu amb aquest espai natural. Altrament, en un moment en que s’estan evidenciant tants dèficits socials, la construcció d’aquesta carretera, amb diners de l’erari públic, resulta una despesa superficial inadmissible, a més d’un atemptat contra el patrimoni natural.
A banda de l’anterior, a la Comissió Consultiva no s’està informant dels diversos projectes que, en l’actualitat impliquen el territori montsenyenc, com pot ser el realçament de la línia elèctrica d’AT Sant Celoni-Vic, el projecte d’extracció d’aigua de LVSA a Viladrau, o el projecte d’ampliació de l’hotel de Santa Fe, entre altres.
Ja va sent hora que aquest organisme es converteixi en un àmbit veritable d’informació, on els ajuntaments, entitats i persones que hi participen, comparteixin tots aquells projectes que amenacen el territori protegit, i deixi de ser un lloc on només es faci propaganda d’una gestió que ja ha estat qüestionada a bastament.
Finalment, la CSM vol manifestar la seva desconfiança per la manca d’informació i la poca claredat amb la que s’està procedint a la reelaboració del Pla Especial de protecció del Montseny, del qual, després d’un any i mig, no es tenen notícies. Considerem que la hipotètica aprovació del Decret del PN del Montseny no pot resoldre la indefensió que està patint aquest espai natural, actualment sota la normativa de 1977. L’aparició, en aquest territori, de projectes especulatius que no s’haurien presentat fa dos anys, així ho demostra.
Cal la revisió i posterior aprovació d’un nou Pla especial de protecció del Montseny el més aviat possible. La ciutadania ha de saber el que està succeint actualment, respecte a la pèrdua de la protecció del 2008 i, si l’administració del Parc no desenvolupa la tasca d’informar, la CSM ja ho va fent i ho seguirà fent en els propers mesos per tots els municipis montsenyencs, per tal que sigui la pròpia ciutadania la que determini el contingut del nou Pla.
Cal que el territori del Parc natural gaudeixi d’unes figures de protecció clares, sense fissures, que permetin garantir el futur d’aquest espai natural i, a la vegada, assegurin la possibilitat de normalitzar la presència humana vinculada a la terra, al seu sector primari i a l’economia real, desterrant per tant l’especulació que amenaça la seva pervivència.
La Coordinadora per a la Salvaguarda del Montseny hi serà per a defensar que sigui així.
Sant Celoni, 31 de maig de 2018
Afegeix un nou comentari