La CSM compromesa amb la preservació de les espècies protegides

El passat 18 d’abril, membres de la Coordinadora per a la Salvaguarda del Montseny (CSM), indicaven, al biòleg del Parc Natural del Montseny (PNM), la localització d’unes poblacions de cranc de riu autòcton (Austropotamobius pallipes), espècie que es troba en estat de perill, segons la classificació de la UICN.

La degradació  de les conques i subconques dels rius, ocasionada pels usos urbans i industrials, sumada a la introducció d’espècies al•lòctones invasores, com el cranc americà (principalment el Procambarus clarkii), portador del fong Aphanomyces astaci que causa una gran mortalitat en les poblacions autòctones, han contribuït en gran mesura a la pràctica desaparició d’aquestes poblacions dels cursos fluvials montsenyencs.

D’ací s’esdevé la importància del treball de conservació que ha vingut desenvolupant una sòcia de la CSM, la qual, de manera totalment desinteressada, i sense comptar amb cap mena d’ajut institucional, ha dut a terme una encomiable gestió d’aquestes poblacions durant dècades, permetent d’aquesta manera la seva pervivència, en el costat selvatà del Montseny.

Ara, davant la possibilitat que s’escampessin rumors més o menys incontrolats, la CSM ha decidit comunicar l’existència de les esmentades poblacions a les autoritats del PNM. D’aquesta manera es fa una aposta per la preservació institucional d’aquesta espècie en perill, de manera que resti protegida en el Pla de Conservació del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny, i en formi part del corresponent Pla d’Acció.

En qualsevol cas, la CSM es proposa fer un seguiment paral•lel de l’estat de gestió i de conservació de les poblacions de cranc de riu autòcton comentades, de manera que es puguin avaluar de manera continuada els treballs  de conservació que farà el PNM.

Aprofitem l’avinentesa per fer una crida a tots els socis i amics de la CSM, per tal que ens informeu sobre qualsevol mena d’incidència relativa a espècies protegides que pugueu detectar. També us encoratgem a demanar-nos ajuda si es presenten problemes de conservació concrets.

Us oferim unes quantes instantànies d’exemplars Austropotamobius pallipes, identificats en el decurs de la localització de les poblacions comentades més amunt.


Fotografies: Manuel Pertíñez


Fotografies: Carles Lumeras

 

Afegeix un nou comentari

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
  • Les adreces web i de correu electrònic es transformen en enllaços automàticament.