EL NOU PLA DE PROTECCIÓ DEL MONTSENY A DEBAT. LA NOSTRA VISIÓ DES DEL TERRITORI
S’inicia la fase de participació del nou Pla de Protecció del Montseny!
El cicle que comença ara ens ha de dur, en teoria, a recuperar un marc de protecció similar al que teníem fa sis anys, quan una sentència del Tribunal Suprem va anul·lar totalment el Pla Especial aprovat l’any 2008.
No podem, però, fer abstracció de dos elements importants. El primer d’ells és que han passat més de catorze anys des que es va aprovar l’anterior Pla, que ja era obsolet en alguns aspectes quan va ser ratificat. El segon és que, tant el Pla anul·lat com el que se’ns proposa en l’actualitat, estan basats principalment en normatives urbanístiques, no pas en criteris ambientals.
Tampoc podem obviar que la situació d’emergència climàtica, com la crisi ambiental que l’acompanya i la consegüent pèrdua de biodiversitat, s’han agreujat en aquests darrers anys d’una forma esparverant.
Per tant, ens trobem amb la necessitat de superar un marc jurídic que depassi la vella normativa del Pla Especial de 1977, que és la vigent, però que alhora ens ubiqui en el rang de protecció que cal, situant-lo al nivell que les normatives ambientals actuals reclamen.
De fet, això només es podria haver resolt correctament si hagués reeixit la nostra proposició de llei, basada en la Llei d’espais naturals existent, que es va presentar al Parlament de Catalunya el 2020. En no haver-se pogut completar aquesta proposta jurídica, ens trobem davant d’un instrument que serà formulat per les diputacions de Barcelona i Girona, aprovat per la conselleria corresponent i sancionat posteriorment pel Govern.
Així doncs, ens veiem allà on hauríem d’haver estat fa una colla d’anys, però sense el marc de protecció que hauria definit l’aprovació prèvia d’una llei de protecció pel Parlament. En aquest sentit, caldrà veure si serem capaços de dissenyar i aprovar un Pla de Protecció que s’emmarca en les limitacions de la legislació urbanística, integrant en ell els condicionants ambientals que imposen les normatives i la situació existents.
Resulta evident que, amb el panorama que ens envolta, la pervivència d’aquesta joia que és el Montseny només serà possible si tota la civilitat ens posem a treballar plegats, de manera honesta, sincera, solidària i desinteressada, buscant la promoció de sistemes de vida més realistes i acords amb la natura, que impliquin la recuperació del sector primari a la muntanya, l’establiment de criteris clars sobre l’ús públic del Parc i la implantació de mesures efectives per a preservar la seva biodiversitat, alhora que protegim la qualitat de vida dels seus habitants.
Nosaltres estem disposats a treballar-hi. Us cridem a participar!
Recordeu: 19 de novembre a les 12:00h a la sala Lluís Giró de l’Ateneu de Sant Celoni
Sant Celoni, 2 de novembre de 2022
Afegeix un nou comentari