Acampada Contra el Quart Cinturó d'octubre de 2023
ADENC

Èxit dels col·lectius contra la Ronda Nord i el Quart Cinturó amb l’acampada d’aquest cap de setmana

La Campanya Contra el Quart Cinturó i la Plataforma Stop C-58 Ronda Nord ha organitzat una acampada i tot un seguit d’actes els dies 28 i 29 d’octubre per manifestar, una vegada més, l’oposició al Quart Cinturó que ara li diuen “Ronda Nord” de Sabadell per confondre la ciutadania. Els col·lectius i membres de la campanya han aconseguit la participació de més de 2000 persones als diferents actes celebrats al barri de Can Deu a Sabadell.

Sabadell, 29 d’octubre de 2023
Els col·lectius, plataformes i entitats socials del Vallès Occidental i Oriental agrupats en la Campanya Contra el Quart Cinturó i la Ronda Nord han celebrat aquest cap de setmana una ACAMPADA A LA RESERVA VIARIA DEL QUART CINTURÓ, a l’Avinguda de les Palmeres de Sabadell com protesta per l’acord del passat juliol entre el govern de la Generalitat de Catalunya i el Ministerio de Transportes-MITMA per la construcció de la via ràpida. Els actes reivindicatius per la defensa del territori al Vallès Occidental i Oriental (les comarques per on passaria el Quart Cinturó) han aplegat més de de 2.000 persones, s’ha informat al voltant de 5.000 veïns dels Barris de Can Deu, Sant Julià, La Plana del Pintor, la Roureda i Ca n’Oriac de Sabadell i han servit per mostrar el rebuig del panorama associatiu a Sabadell i al Vallès Occidental, alhora que per fer propostes d’alternatives per millorar la mobilitat sostenible al Vallès de forma respectuosa amb la natura i les persones.


Els actes van començar el dissabte 28 d’octubre a les 11 h i han acabat aquest diumenge 29 al migdia, amb un acte polític de denúncia i LECTURA DEL MANIFEST contra el Quart Cinturó i la Ronda Nord. En aquest últim acte hi han participat dels cantaires Carles Belda i Joan Garriga, la Plataforma Stop Ronda Nord C58, el col·lectiu #Aturem el Quart Cinturó i la Campanya Contra el Quart Cinturó, com a portaveus, on han remarcat la importància de no deixar-se enganyar: “El Quart Cinturó i la Ronda Nord són el mateix”. Més enllà, el cap de setmana ha implicat moltes activitats més, entre elles xerrades, àpats populars, cercaviles i concerts, a més de l’acampada, totes elles dirigides a crear consciència de la importància de la defensa del territori a les nostres comarques i de les alternatives a la construcció de vies ràpides. En total més de 15 activitats per dir NO“trinxar” el Vallès i el Rodal de Sabadell.


Manifest unitari en favor de la mobilitat sostenible i la protecció de la salut i el dretgaudir de la natura dels veïns i veïnes dels barris Nord de Sabadell.

L’acte polític d’aquest diumenge ha inclòs la lectura d’un manifest signat per Plataforma #STOP C58-Ronda Nord, la Plataforma #Aturem el Quart Cinturó i la Campanya Contra el Quart Cinturó-CCQC en què s’han destacat els enormes impactes ambientals del projecte de la B-40, especialment en la protecció del mosaic agroforestal de la plana del Vallès i l’afectació als veïns de barris de Sabadell i Terrassa. Alhora, remarcava que el projecte és l’excusa per fer nous creixements a Bon Aire i Can Tusell, a Terrassa, i a La Roureda i la Plana del Pintor i al riu Ripoll a Sabadell, amb nous edificis d’oficinesfàbriques, sense donar veu als veïns d’aquests barris”.

El Quart Cinturó, destaca el MANIFEST, posa per davant el creixement per sobre de la qualitat de vida: “és una infraestructura que respon a un model econòmic que fomenta el creixement incontrolat de carreteres, urbanitzacions i polígons al Vallès, i més asfalt i ciment, sense tenir en compte la qualitat de vida dels ciutadans”, remarca. Alhora, el manifest feia un repàs de totes les afectacions que hi haurà -si el projecte es duu finalment a terme- a diferents zones clau de les dues cocapitals del Vallès Occidental, així com a àmbits d’alt valor natural i agrari per l’ecosistema de la plana del Vallès com el Parc Agrari de Sabadell, el Rodal de Can Deu, l’Anella Verda de Terrassa i la Via Verda Sant Llorenç de Munt-Serra de Collserola.


Una B-40 feta per l’especulació

D’altra banda, la declaració dels tres col·lectius mostra la seva preocupació per l’augment en la contaminació de l’aire previst i “l’efecte CRIDA de MES VEHICLES”, que la consecució de la Ronda Nord/Quart Cinturó provocaria per la utilització encara més massiva del vehicle privat entre les ciutats de Sabadell i Terrassa. Aquesta és una conseqüència nefasta en un moment de profunda CRISI CLIMÀTICA I AMBIENTAL, argumenten, i neguen que la posada en marxa del projecte serveixi per a mitigar LA CONTAMINACIÓ A LES CIUTATS, si no per augmentar-la, sense informació ambiental per manca d’Estacions de Control de l’Aire Atmosfèric. Entre altres aspectes la posada en marxa de la via ràpida “incrementaria a la C58 el nombre de vehicles del sud de Sabadell, Barberà, Sant Quirze del Vallès, per enllaçar amb el Quart Cinturó”.

Per últim, el manifest avisa que el projecte no es limitarà a la unió entre Sabadell i Terrassa per la B-40: “si la Ronda Nord passa per Sabadell i Terrassa, el Quart Cinturó passarà per tot el Vallès”. El repte ambiental que suposarà, acabarà afectant a les dues comarques amb aquest projecte que només beneficiarà a curt termini i llarg termini a sectors empresarials i immobiliaris amb l’especulació del territori, com les patronals i els ‘lobys’ immobiliaris” s’explica al manifest.


Alternatives per una mobilitat més respectuosa

De manera constructiva, els col·lectius proposen arguments que ajuden a millorar la comunicació entre Terrassa, Sabadell i Castellar d’una forma respectuosa amb el medi ambient, les persones i el territori. Entre elles, es compten la millora de les vies ja existents buscant encabir-hi CARRILS BUS-BRCAT, millorar i augmentar les infraestructures i estacions ferroviàries com Can Llonch a SBD a les dues comarques del Vallès, invertir en un tramvia entre els municipis per la N-150, treballar en la implantació de les zones de baixes emissions veritables (ZBEv) i aparcaments dissuasoris o ubicar Estacions de Qualitat de l’Aire per garantir la salut pública.

Així, l’acampada d’aquest cap de setmana i les ha servit no només per a mostrar el rebuig de la ciutadania a un projecte enfocat cap als interessos de l’alcaldessa de Sabadell i l’alcalde de Terrassa, i dels gremis industrials i de les promotores immobiliàries que no tenen límit, sense tenir en compte la biodiversitat i els efectes al veïnat, sinó que ha permès posar sobre la taula alternatives reals i participatives per millorar la mobilitat de forma respectuosa i més saludable.


PER A MÉS INFORMACIÓ, Xarxes i Contactes.

Plataforma Stop C-58 Ronda Nord

@StopC58RndaNord https://stopc58rondanord.blogspot.com/

Campanya Contra el Quart Cinturó -CCQC
https://ccqc.pangea.org/ ccqc@pangea.org @Campanya_ccqc
#Aturem el Quart Cinturó

ADENC telèfon 717 18 87
correu@adenc.cat www.adenc.cat @Adenc1982


Campanya Contra el Quart Cinturó i Plataforma Stop C58-Ronda Nord

Acampada a Sabadell Contra el Quart Cinturó, octubre de 2023
logo 30è

 

Afegeix un nou comentari

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
  • Les adreces web i de correu electrònic es transformen en enllaços automàticament.