Salvem els lledoners de Campins
Change

En plena canícula tampoc s’aturen els problemes ambientals al Montseny

 

Benvolgudes i benvolguts amics de la CSM,

Avui us informem del projecte que es vol dur a terme a Campins, projecte que ha estat contestat per un grup de veïnes i veïns dels Arcs de Can Pons. Deixem que siguin elles les que ens ho expliquin:

« SALVEM ELS LLEDONERS DE CAMPINS

Campins és un dels pobles que conserva exemplars monumentals de lledoners (Celtis australis) dins el seu casc urbà. Alguns d’aquests exemplars seran talats tan aviat com s’executi un projecte de construcció d’una pista esportiva per part de l’ajuntament.

Els lledoners són arbres de la conca mediterrània molt vinculats al mon rural, doncs amb les seves branques, flexibles i manejables, es fabricaven forques, mànecs i altres eines. Al Parc Natural del Montseny la majoria de masies disposaven d’un o varis exemplars al costat de la casa. És un arbre esvelt, longeu i de dimensions notables, apreciat fins al punt que a Catalunya era tradició plantar-ne un quan naixia el primer fill de la família. Moltes poblacions els ha emprat com a arbres ornamentals, doncs resisteixen bé la sequera i fan molta ombra als carrers i places. Els seus fruits, negres, petits i rodons, han estat tradicionalment considerats llaminadures pels infants. Aquests fruits serveixen també d’aliment a una colla d’ocells durant la tardor i l’hivern. En aquest període, als lledoners de Campins s’hi poden observar fàcilment mallerengues carboneres i blaves, durbecs, pinsans i merles, entre d’altres espècies. Per aquesta raó, aquests arbres s’haurien de considerar patrimoni natural, històric i cultural del municipi.

Uns quants exemplars de grans dimensions, que es troben dins l’aparcament de l’escola de Campins i al seu voltant, desapareixeran properament, quan l’ajuntament traslladi a aquest indret la pista esportiva que ara té a l’entrada del poble. La pista actual es transformarà en un aparcament, fet que sembla obeir a l’interès de crear zones d’aparcament al costat de la carretera que puja a Santa Fe. Possiblement el que es busca és descongestionar aquest punt, sovint massificat, del Parc Natural del Montseny. Així doncs, el projecte estaria més encarat a gestionar l’afluència de turistes que no pas a beneficar la població de Campins. Un aparcament a l’entrada del municipi i una pista esportiva a l’interior perjudica la imatge d’un poble, on l’entorn natural, amb predomini d’arbres grans, és un dels seus valors. És una llàstima que el nucli urbà perdi aquests referents i es desnaturalitzi. Intentar millorar la vida dels ciutadans amb noves infraestructures no es sempre la millor opció.»

Si voleu col·laborar amb la campanya de preservació d’aquests arbres, podeu signar a l’enllaç següent:

https://www.change.org/p/ajuntament-de-campins-salvem-els-lledoners-de-campins?redirect=false

Sant Celoni, 21 de juliol de 2021


Logo 30è

 

Afegeix un nou comentari

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
  • Les adreces web i de correu electrònic es transformen en enllaços automàticament.