La vall alta de la Tordera

Insult a la raó, agressió a la natura

La pitjor interpretació, d’allò que ens està passant, és la que estem vivint, aquest cap de setmana, al massís del Montseny.

Fa temps que bona part del món científic i conservacionista del país, insisteix en el fet que la natura es troba en estat de crisi, que està malalta, i que la seva malaltia té molt a veure amb les nostres activitats i actituds. Que les nostres crisis de salut són íntimament vinculades a la fragilitat de la natura, i als impactes que causem en aquesta, és una evidència científica.

Sembla, però, que o bé els missatges no han estat prou clars, o hi ha una part de la societat que es nega a veure la realitat al seu voltant. Potser és que la vida absurda que gaudim en aquest sistema podrit, només ens deixa, com alternativa per sortir-nos-en, el perllongament fins a l’infinit de la seva absurditat.

En aquest context, la invasió forassenyada, que estem veient en indrets diferents del Montseny aquest cap de setmana, resulta alhora grotesca i amenaçadora. Grotesca, perquè la presència d’un centenar de motos d’alta cilindrada, apilonades en el nucli del Parc Natural (a Santa Fe), després d’haver fet curses il·legals per les carreteres que travessen el massís, resultaria grotesc si no fos que també és truculent. Tan truculent com trobar-se aparcades desenes de mòbils-homes d’alta gamma als aparcaments de l’Avet Blau o de l’hotel Santa Fe. O com presenciar suposades exhibicions esportives de vehicles Porsche en aquesta mateixa carretera, o advertir que, gràcies a aquest enrenou motoritzat, les pollades d'aus rapinyaires establertes en aquestes zones, probablement s’acabaran perdent (també tenim referència de l’atropellament d’un cabirol).

Però, si això fos poc, les notícies d’aquesta bogeria segueixen arribant des d’uns altres punts del massís: motos enduro a la zona de la Llavina (amb agressió inclosa a un veí), curses de BTT a l’àrea de Refugis del Montseny, curses de motos a la carretera de Collformic a Sant Esteve (finalment aturades pels Mossos d’Esquadra).

Què aporten aquestes activitats a la natura i a les persones: contaminació atmosfèrica, contaminació acústica, erosió del sòl, trepig de plantes, accidents de trànsit, expulsió d’espècies animals,... És això el que volem pels nostres espais naturals? Traslladar aquí la mateixa immundícia que reproduïm cada dia a les grans ciutats?

No hem entès encara que la salut dels sistemes naturals, és també la nostra salut?

Cal aturar aquesta invasió forassenyada, agressiva, prepotent i nociva, que complica encara més la situació, ja prou fràgil, dels sistemes naturals, i posant en perill els seus habitants animals i els seus residents humans.  

Les autoritats del Parc, les autoritats ambientals del nostre país, els ajuntaments del Baix Montseny i la ciutadania conscient, hem de fer un pas endavant i impedir que la situació sigui encara pitjor que la que patíem abans.

Aturem aquesta disbauxa!

Sant Celoni, 31 de maig de 2020

Motos a Santa Fe
Motos a Santa Fe el dilluns 1 de juny de 2020                                                                 Foto: CSM                                                                                            
logo 30è

 

Comentaris

Hola Teresa,

Gràcies pel teu interès. Una opció és fer-te sòcia de la Coordinadora per a la Salvaguarda del Montseny. També tens la possibilitat de fer-te voluntària per a la campanya ILP-Montseny (vegeu <ilp-montseny.cat>), que esperem poder re-iniciar l'1 de setembre. En qualsevol cas, pots escriure-nos a <info@salvaguardamontseny.cat> per a concretar detalls de tot plegat. També et pots inscriure al nostre butlletí de notícies en aquesta mateixa pàgina.

Salutacions cordials,

Carles L.