Agenda

Presentació del llibre Racons del Montseny amb aigua
Tarambana, Cardedeu, c/ Bellsolar cant. C/ Barcelona (Barri L’Estalvi)

Cultius Ponç, una vergonya pel Baix Montseny

Cultius Ponç. NacióBaixMontseny. Anna Ferràs/ACN
La fotografia de capçalera ha estat publicada a NacióBaixMontseny, el dia 1 de febrer. N'és autora Anna Ferràs / ACN

Cultius Ponç, una vergonya pel Baix Montseny!

Les darreres setmanes Sant Celoni està sent objecte dels butlletins de notícies de TV3 i d’uns quants diaris d’àmbit nacional i comarcal.

Cultius Ponç, empresa de jardineria radicada a Sant Celoni, que s’anuncia a les xarxes com «especialista en oliveres», a gaudit d’una publicitat extra en publicar-se que aquesta firma, que disposa d’una propietat a la partida del Mas de Rector a Ulldecona (Montsià), està arrabassant desenes d’exemplars d’aquest arbre per a vendre-les al millor postor.

Cultius Ponç, no ha tingut cap escrúpol en desoir les peticions de l’alcaldessa d’Ulldecona o la protesta de les veïnes i veïns d’aquesta localitat, que van manifestar el seu rebuig a l’extracció d’aquestes oliveres, entre les quals n’hi ha de catalogades com a mil·lenàries (de més de tres metres de diàmetre a la base).

De fet, el desembre de 2004, la Coordinadora per a la Salvaguarda del Montseny (CSM) ja denunciàvem aquesta «espoliació forassenyada», en un article que vam publicar a La Sitja del Llop- Revista del Montseny núm. 27.

Ens preguntem: com és possible que les autoritats ambientals no hagin intervingut en tots aquests anys, posant fre a unes activitats clarament especulatives? En qualsevol cas tenim clar que, si no existeix una normativa que protegeixi suficientment les oliveres monumentals -a més del territori i el paisatge que els són afins-, això no fa menys abusiu aquest negoci. Què esperen a fer-la? Sigui com sigui, per nosaltres no és moral tot allò que és legal.

Des la CSM denunciem un altre cop aquest tipus d’actituds mercantilistes, que tracten la natura i el paisatge com un producte per a l’obtenció de beneficis sense cap mena d’escrúpol.

És una vergonya pel territori montsenyenc, considerat Reserva de la Biosfera, que fa gala de protegir el seu patrimoni natural, tenir com a veïna una activitat extractiva-especulativa com la que du a terme Cultius Ponç.

Les oliveres centenàries i mil·lenàries són part de la història, del paisatge i de la cultura del nostre país. No podem permetre la seva liquidació. La natura, i la cultura, no han de ser cap negoci!

Sant Celoni, febrer de 2018

Nota: La fotografia de capçalera ha estat publicada a NacióBaixMontseny, el dia 1 de febrer. N'és autora Anna Ferràs / ACN