Santa Fe del Montseny

Excursió reivindicativa i concentració de protesta a Santa Fe. Dissabte 16 de maig de 2015


Defensem els Parcs Naturals! Defensem el Montseny!

Davant les amenaces que suporten els espais naturals del nostre país, avui volem denunciar la política que estan duent a terme les administracions, els darrers anys, als nostres Parcs naturals.

Convé saber que, entre els anys 2009 i 2012, els pressupostos oficials destinats a la conservació de la Natura s’han vist reduïts gairebé en un 60%. Mentre l’aplicació de la legislació vigent sobre els espais naturals (incloent-hi l’europea) s’anava relaxant, paral·lelament, els espais naturals protegits es veien sotmesos a un seguit de maniobres propugnades pel capital especulatiu, consentides, quan no promocionades, per la pròpia Administració, que van adreçades a la privatització del seu ús i de la seva gestió.

Per això, entitats conservacionistes, departaments universitaris i instituts de recerca, a més dels professionals de les ciències naturals, hem impulsat una Declaració conjunta (que ha estat lliurada en mà al President de la Generalitat el juny de 2014) i una sèrie d'accions per denunciar la situació.

En el cas del Montseny, mentre es retallaven els pressupostos de protecció, on la partida pressupostària dedicada a la conservació de flora i fauna no va arribar al 5% en els darrers dos anys, de manera simultània s’invertien diners públics en projectes de justificació impossible, des del punt de vista ambiental. Al Parc natural del Montseny, la Generalitat, la Diputació, a més d’alguns ajuntaments de la zona, han vingut destinant pressupostos públics als projectes següents:

- 225.606€ de la Generalitat i 87.000€ de la Diputació, per a construir la carretera Illes-Sant Marçal, totalment innecessària, que impacta en el lloc més sensible i teòricament més protegit del Parc Natural del Montseny i tant sols pot beneficiar els interessos privats d’un propietari. Avui el projecte resta aturat gràcies a la pressió popular.

- 149.182€ de la Diputació, per sufragar les despeses d’un projecte per a una nova construcció al turó de l’Home. Construcció que no reclama cap staff científic i que posa en qüestió la normativa recollida al Pla Especial de protecció del Parc natural del Montseny. La seva construcció suposaria la modificació prèvia d’aquesta normativa, obrint la porta a modificacions urbanístiques posteriors dins d’aquest territori.

- 167.713€ (inicials) de la Diputació per construir una Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR), a la vall de Santa Fe. Una depuradora de tecnologia convencional (fisicoquímica), amb un impacte notable sobre els ecotons d’aquesta zona privilegiada del Montseny, absolutament sobredimensionada i excessivament cara, que només es justifica davant la necessitat de resoldre el problema de les instal·lacions hoteleres existents. Instal·lacions que avui llencen les seves aigües contaminades a la riera de Santa Fe, quan legalment haurien de disposar de sistemes de depuració propis, amb funcionament correcte, per tal de poder exercir les seves activitats. Existeixen altres alternatives més barates i més respectuoses amb el medi. Per què s’ha escollit aquesta?

Mentre passa tot això, ni la Diputació, ni l’ACA, ni el departament de Territori, ni l’Ajuntament, han bellugat un sol dit per solucionar la manca de depuradora que pateix el poble del Montseny que avui, a l’any 2015, segueix llençant les seves aigües contaminades a la Tordera, malgrat les denúncies rebudes de particulars i d’entitats com la CSM.

Aquests exemples només són una petita mostra de la política que practiquen les administracions al Parc natural del Montseny. Val a dir que no és gaire diferent a la que es du a terme als altres espais naturals de Catalunya. Gastar diners públics per a beneficiar negocis privats, mentre se sostreuen dels capítols on haurien d’anar destinats. Aquesta és la política de conservació dels nostres governants.

És per tot això, que el dia 16 de maig ens manifestarem a Santa Fe, per tal que els visitants del Parc puguin saber de primera mà què està passant als espais naturals.

DEFENSEM ELS ESPAIS NATURALS PROTEGITS!

SALVEM EL MONTSENY!!

 

Animeu-vos a venir! Us hi esperem!

Podeu reservar la vostra plaça a l’autocar a l’aplicatiu que trobareu en aquesta mateixa pàgina.

Afegeix un nou comentari

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
  • Les adreces web i de correu electrònic es transformen en enllaços automàticament.