Benvolguts lectors i lectores,

Publiquem a continuació el contingut íntegre que la CSM va donar a conèixer ahir als mitjans de comunicació, en referència al requeriment que l'ACA ha fet a l'Ajuntament de Montseny, per l'abocament d'aigües residuals a la Tordera. Fet que la CSM ha vingut denunciant repetidament els darrers temps.

Com a documents adjunts, podreu trobar a sota sengles PDF. El primer correspon a l'ofici que l'ACA ens ha fet arribar en resposta als nostres requeriments, i el segon és la notícia apareguda al periòdic EL 9 NOU el dia d'ahir.


L’ACA insta a l’Ajuntament de Montseny a millorar el sanejament i aturar l’abocament d’aigües residuals a la Tordera

Aquesta setmana la Coordinadora per a la Salvaguarda del Montseny (CSM), hem re-but notificació de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) que, el passat 18 de juliol, la mateixa ACA va adreçar un requeriment a l’Ajuntament de Montseny, per tal que aquest faci un manteniment i una gestió adequats, del sistema de sanejament existent al municipi.

Aquest requeriment és conseqüència de les gestions i denúncies que la CSM va efectu-ant des de fa mesos, davant les administracions competents, pel reiterat abocament d’aigües residuals al curs alt de la Tordera.

Des la CSM volem denunciar dos fets que es desprenen d’aquesta notificació i que ens semblen força preocupants:

1. El temps que ha hagut de passar des del 9 de març d’enguany, quan la Unitat de Medi Ambient del Cos de Mossos d’Esquadra, va enviar a l’ACA una denún-cia administrativa per l’abocament d’aigües residuals sense depurar a la llera del riu Tordera. La inspecció que els Mossos d’Esquadra van efectuar a la ins-tal•lació de sanejament d’aigües residuals de Montseny, es va produir entre fi-nals de febrer i primers de març, arran d’una denúncia de la CSM.
Passat dos mesos, i davant del silenci de l’ACA, el 9 de maig la CSM vam presentar per Registre un escrit on instàvem a l’ACA que ens informessin en relació a les actuacions realitzades.
En definitiva, mig any després de denunciar el fets, rebem la primera comuni-cació de l’ACA on s’insta a l’Ajuntament de Montseny a depurar correctament les aigües que aquest municipi aboca al curs alt de la Tordera, i dins el Parc Na-tural del Montseny.

2. Entenem que aquesta mesura és únicament un pedaç, i que la solució al pro-blema d’abocament d’aigües residuals, no pot ser una altra que iniciar la cons-trucció d’un nou sistema de depuració complert. Aquesta infraestructura ja va estar planificada al PSARU de l’any 2005, i les obres van ser adjudicades a la constructora COPCISA l’any 2010.

A partir d’aquí, i amb l’arribada de la crisi econòmica, ni l’ACA ni l’Ajuntament es volen fer responsables de l’obra.
Des de la CSM, entenem que mentre no es demostri el contrari, ambdues ad-ministracions són responsables que es continuïn abocant aigües residuals al curs alt de la Tordera, contaminant les aigües que Sant Esteve i Santa Maria de Palautordera capten una mica més avall per aigua de boca.

Les respostes a les denúncies ciutadanes són d’anar-se passant la pilota d’una administració a l’altre sense aportar solucions als problemes mediambientals , encara que afectin a la salut pública com en aquest cas. L’única alternativa en darrera instancia és raure en un cul de sac de denúncies a la Comissió Europea, on la saturació per incompliments supera la capacitat de treball d’aquest ens.

Finalment, des de la CSM volem denunciar, que l’Ajuntament de Montseny, que al•lega no poder depurar les seves aigües residuals per manca de recursos econò-mics, pretén gastar-se quasi 350.000 euros en l’asfaltatge de la pista forestal de les Illes a Sant Marçal, obra sense justificació d’utilitat pública, que posa en perill es-pais naturals protegits.

Coordinadora per a la Salvaguarda del Montseny
   
Sant Celoni, 12 d’agost de 2014

 


 

 

Afegeix un nou comentari

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
  • Les adreces web i de correu electrònic es transformen en enllaços automàticament.