Benvolgude i benvolguts,
Avui donem compte d'un acte en defensa del territori que es va celebrar ja fa unes setmanes al Casino de Cardedeu. La importància del problema i la relació amb la situació actual que viu el Montseny, per l'anul·lació del Pla Especial de protecció, fan que el que es va debatre en aquesta xerrada adquireixi un relleu especial.
A continuació la crònica i alguna foto de l'acte.

 
Quan el Model Barcelona arriba al territori

Una taula rodona agrupa diferents lluites en defensa del territori

Expansió del turisme de masses, opacitat de l’administració i destrucció del territori. Aquests són alguns elements que comparteixen els tres macro-projectes contra els quals lluiten els moviments populars en defensa del territori que van compartir una taula rodona el divendres 31 de març a Cardedeu, en un acte organitzat pel recentment desallotjat Ca l’Enkant.

Expansió del Circuit, “No ens vendreu la moto”
“El Circuit de Barcelona-Catalunya sobreviu actualment gràcies a la injecció de diners públics i té uns 20 milions de pèrdues anuals”, afirmava Pep Medina, portaveu de la plataforma No ens vendreu la moto. És en aquest context que la Generalitat de Catalunya i el RACC promouen l’Espai Motor, un macro-projecte urbanístic que inclou 12 hectàrees de parc temàtic, un ressort hoteler de 27.000m2, un shopping turístic de 2km de llargada, dues noves autovies i un nou circuit d’automoció de 27 hectàrees al sud de la zona agrària de Palou.
Medina va explicar que la seva oposició al projecte es motiva no només pels perjudicis ambientals que implica, sinó per les afectacions que tindria en la qualitat de l’aire que suposaran el pas de 100.000 vehicles nous al dia, pel més que probable impacte negatiu al comerç local de Granollers i pel culte que es rendeix a un dels principals causant del canvi climàtic: l’automoció.

CSM, 30 anys de treball de formigueta
La Coordinadora per a la Salvaguarda del Montseny fa 30 anys que treballa per la conservació d’un Parc Natural que viu la pressió turística i urbanitzadora des de fa dècades. Andreu Ubach, membre de la CSM, va explicar que sempre han fet una feina que combina l’auto-formació i la mobilització: “Hem de conèixer bé allò que estem defensant i implicar la població en la conservació del parc”.
Durant aquest temps, la Coordinadora ha engegat campanyes contra projectes específics, com la carretera entre Les Illes i Sant Marçal. Actualment centren la seva tasca en el recentment caigut Pla Especial de Protecció del Montseny del 2008, un fet que obre les portes a la flexibilització dels tràmits per a fer nous projectes urbanístics i extractius. Ubach va afirmar que “Entenem que ara és un punt clau pel futur del massís i ens correspon a nosaltres crear la nostra idea de com hauria de ser i estar regulat el Parc Natural”.

Pla Caufec: “26 anys i els que calguin”
El Pla Caufec, rebatejat com a Porta Barcelona, és un projecte que pretén urbanitzar 234.000 m2 per fer-hi principalment habitatges de luxe i un gran centre comercial. Des del seu plantejament l’any 1991, el moviment veïnal i ecologista d’Esplugues de Llobregat han fet notar la seva oposició a aquest model, vivint diferents fases de mobilització i resistència a la repressió.
Segons les seves portaveus, l’objectiu de la plataforma és visualitzar les conseqüències del projecte, denunciar públicament la manca de transparència i espai de participació ciutadana i esgotar les vies legals per aturar un projecte urbanístic que ha unit diferents generacions en la seva lluita per aturar-lo. Tal com afirmen les seves portaveus, “Els alcaldes es passen el Caufec, nosaltres ens passem la plataforma”.
 
Fer xarxa, crear relat i prendre la iniciativa
En el debat posterior, les diferents activistes van coincidir en les necessitats compartides que afronten les diferents lluites. D’una banda, mentre els lobbys urbanístics actuen amb unitat i amb una visió territorial àmplia, les lluites ecologistes es troben atomitzades i acotades a les zones afectades. Per això, afirmen que cal teixir xarxes entre elles per ampliar la difusió i fer front amb més força a un model expansiu que es repeteix en tots els projectes esmentats.

En segon lloc, es va destacar la importància de construir un relat propi, coherent i que reculli reivindicacions no només mediambientals sinó també socials i polítiques. En altres paraules, es proposava positivar la lluita i crear un argumentari que posi en valor el territori i les múltiples positives que té per la població.

Per últim, es va refermar l’oportunitat de “prendre la iniciativa i no limitar-se a resistir als projectes de destrucció”. Així, es va parlar de passar de gestionar conseqüències a crear-ne de noves, i deixar d’actuar només a remolc de les decisions d’altres per fer accions pròpies que obliguin la resta a posicionar-se.

L’acte, realitzat davant d’unes 30 persones, van continuar després amb un sopar popular i l’actuació de Pds.
Yago Calbet, @ycalbet

 
 

Afegeix un nou comentari

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
  • Les adreces web i de correu electrònic es transformen en enllaços automàticament.