Alerta per fangs de depuradora

Fa uns anys que estan “fertilitzant” els camps de la comarca amb una substància negra, fastigosa, que de seguida veus que no son els fems de tota la vida.

A partir de Septembre d'aquest any, però, el seu ús s'ha incrementat notablement. S'han vist per molts llocs de la comarca uns apilaments negres, d'una substància que de vegades sembla fang i fa fortor de clavaguera, de vegades no fa gaire olor i te aspecte de roca volcànica, dura al tacte; i també he tocat un tipus de substància que semblava espuma negra.

Son fangs de depuradora, suposadament tractats per la seva utilització en l'agricultura segons les lleis vigents.

Es legal el seu ús?
Pot ser perjudicial per el medi ambient i la salut pùblica?

Si son fangs de depuradora tractats correctament i hi ha un “agent de residus” i te correcta la documentació necessaria segons les lleis, sí es legal el seu ús com a fertilitzant en l'agricultura. Però s'ha de cumplir amb molts requisits: anàlisis previs del sol, anàlisis periòdics de metalls pesats,... S'han de respectar distàncies a vivendes, pous, rieres, poligons industrials,... Si estan a menys de 500 metres de vivendes, pous o rieres, no es poden apilar més de 48 hores, s'han d'incorporar ràpid al sol,...

Pot ser perjudicial per el medi ambient i la salut pùblica! La Generalitat reconeix que, tot i cumplir totes les normatives autonòmiques, estatals i europees, els fangs de depuradora tractats i utilitzats a l'agricultura, tendeixen a acumular metalls pesats en els sols. Contaminació que, tard o dora, va a parar a les aigües superficials i subterrànies. Estudis fets als EEUU, parlen de danys a la salud en un radi de un kilòmetre o més.

Deixant a banda els fangs que procedeixen de depuradores urbanes, els fangs que venen de les depuradores porten residus industrials. El problema de fons és la exhorbitant quantitat de residus tòxics que generen les indústries. Problema que s'agreuja amb el tancament de plantes depuradores, com la de Vacamorta, i d'altres a Lleida que estàn tencant per les retallades a les subvencions. Altres alternatives a la incorporació a la terra, com fer un tipus de maó per a la construcció, confinants els residus amb una envoltura ceràmica, encara estàn verdes. És més fàcil escamparlos per els camps.

És tant el volum de residus que es generen cada dia, que la Generalitat fomenta el seu ús com a fertilitzant. Sembla ser que paguen als pagesos per que els acceptin a les seves terres. Al costat de casa meva van apilar durant un més fangs dels que fan fortor, i això que estic dins el terme del Parc del Montnegre. I venien de Ponts (provincia de Lleida)!!!

Hem vist apilaments d'aquests fangs en termes de Riells, Sant Feliu de Buixalleu, Hostalric i Fogars de la Selva.

Alerta i Salut!!!

Afegeix un nou comentari

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
  • Les adreces web i de correu electrònic es transformen en enllaços automàticament.