Benvolgudes amigues i amics del Montseny,

Finalment ho han fet. Mig d'amagat i en plena canícula, quan saben positivament que ens trobaran dispersos o de vacances.

«Aquest projecte no es farà si no hi ha consens al territori», això afirmava l'exdiputat Joan Ignasi Puigdollers el març de 2014. Doncs ja ho han fet! Sense el més mínim intent de contrastar-lo amb la societat civil d'aquesta muntanya. Els calia evitar les opinions contràries, les crítiques o les protestes. Han trigat vuit mesos en gastar-se 150.000€, dels nostres diners, que la Diputació de Barcelona els va regalar. Però, finalment, ja tenen els seus Document Inicial Estratègic Pla Especial Urbanístic: Centre de Referència de la Meteorologia  a Catalunya (CRMC) i l'Avanç del Pla Especial Urbanístic Autònom pel turó de l'Home. Atenció però, que no us enganyin aquests títols tan espectaculars! En realitat, es tracta d’acabar amb les normatives de protecció del massís, per tal de poder especular amb la natura que hi conté.

Ells han estat preparant curosament el seu projecte durant dos anys, i ara pretenen que la ciutadania presentem les nostres al·legacions en menys de dos mesos. A això en diuen democràcia i transparència!

Tenen molta presa.  Potser és que s’ha acabat la legislatura i és cosa d'aprovar els projectes abans que alguns no perdin el càrrec. Potser també és casualitat que el promotor del projecte, l'Oriol Puig, director del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), que està imputat en un suposat cas de blanqueig de capitals, juntament amb el seu germà Jordi, hagin estat sempre molt amics de la família Pujol. Segur que deu ser casual, perquè sinó, com s'explicaria que l'autora del Pla Especial Urbanístic: Centre de Referència de la Meteorologia  a Catalunya (CRMC), sigui la consultoria ENTORN, de la qual és accionista Pere Pujol, un altre inefable fill de la nissaga de l'ex honorable president, que ha estat vinculat des fa dècades a negocis de residus i de parcs eòlics, ubicats, la majoria d'ells, en espais d'interès natural. Sense oblidar-nos de la part d'aquesta mateixa empresa que poseeix la família Sumarroca, amics dels anteriors, alguns dels quals han estat detinguts i, fins i tot, ens consta que hi hagut algun empresonat, fa poc més de deu dies, per suborn i blanqueig de capitals.1 Quina colla de promotors!

Res de tot això no ens sona a nou. Com tampoc ens sembla estrany que el Departament de Territori i Sostenibilitat, del qual en depèn l’SMC, estigui donant suport a aquest tipus de projectes. De bon començament, el conseller Santi Vila, ha demostrat que l'única manera que coneix de protegir el territori, és cercant la manera de fer negoci amb ell. Per això, la seva gestió ha estat adreçada sempre a treure profit de l'explotació -mai més ben dit- dels espais naturals protegits, carregant-se les seves normatives de protecció amb les argúcies legals que ha considerat necessàries. Mireu sinó el cas del Bulli. La novetat és que, ara, aquesta política s'està duent a terme d'una manera cada cop més descarada.

Pel que fa al Montseny, les agressions es multipliquen. El projecte de la carretera Illes-Sant Marçal ha estat reactivat per l'alcalde de Montseny que, probablement, se sentia recolzat per la política oficial i oficiosa del Departament, quan el dia 30 de juliol publicava novament el seu Estudi d’Impacte Ambiental, per tal que els interessats (o sigui tots nosaltres), presentem les nostres al·legacions abans del 30 d’agost. Tota una mostra de transparència i de democràcia: presentar els projectes quan la gent està de vacances!

També tenim el cas de la depuradora a Santa Fe. Un projecte sobredimensionat que no té sentit des d'un punt de vista científic-tècnic i que, ben probablement, respon a interessos que es pretenen disfressar darrera d'una façana ambientalista. Fa gairebé tres mesos que la CSM espera les dades que la Diputació es va comprometre a facilitar-nos, urgentment, per poder calibrar l’abast i la solució tècnica d’allò que es projectava. L’espera, fins ara, ha estat debades. Sembla que no tinguin cap interès a contrastar les dades amb ningú que pugui discutir-les.Tots aquests són exemples d’allò que venim denunciant ja fa temps. Esteu tranquils però. Nosaltres no ens rendirem si vosaltres ens feu costat. No ho farem, perquè estimem aquesta terra!

Davant d'aquesta política cega, que es nega a abordar els problemes ambientals cada cop més evidents i segueix repetint velles receptes econòmiques -que ara s'han fixat en la natura, com a darrera frontera d'un sistema ja podrit-, nosaltres resistirem! Però, per fer-ho, necessitem a totes les persones que estimeu el Montseny, a totes les que penseu que paga la pena lluitar per una natura viva i per un món millor. Està a les vostres mans impedir aquests nous atemptats contra el Montseny.

De moment, la CSM comencem a preparar les nostres al·legacions i us demanem que hi col·laboreu com pugueu des dels vostres coneixements professionals, acadèmics, o personals.

També us demanem que envieu les vostres queixes, contra aquests projectes forassenyats, a l'oficina del Síndic de Greuges, amb el qual ja hem parlat a bastament. Podeu fer-ho directament per correu electrònic a l’adreça: sindic@sindic.cat, introduint el text que considereu necessari, però fent-ho per separat en cada cas. O bé, a través dels formularis específics que trobareu inclosos en aquesta pàgina web. En cas que escolliu la primera de les opcions, no oblideu d’enviar-nos una còpia a la CSM: info@salvaguardamontseny.cat. És força important acumular un gran nombre de queixes, de manera que, a través del Síndic, es faci pressió sobre les administracions implicades.

Signa les peticions al Síndic de Greuges!!
Contra el projecte constructiu al Turó de l'Home 
Contra la carretera al cor del Montseny
Contra la mega depuradora a Santa Fe

Ara és arribat el moment d'estar més units que mai. Estigueu alerta que ben aviat us cridarem a sometent!

Salutacions cordials i bon estiu a tothom,
 

1 Vegeu La Vanguardia, 24 i 25 de juliol de 2015 (pàg. 7 i 4 respectivament)

El puig Sesolles des del turó de l'Home, agost de 2014 (Foto: CSM)

El turó de l'Home des de rocs Cremats, novembre de 2014 (Foto: Roser Pagès)

 

Comentaris

Si l'equipament històric ja existeix i aquest no és un projecte de rehabilitació. L'únic objectiu del projecte és reactivar el totxo amb diner públic i portar més turistes al Montseny, una vergonya quan "diuen, diuen, diuen" que no hi ha prou diners per a beques menjador o ajuts a la dependència, i quan es fa a càrrec de destruir patrimoni natural

Afegeix un nou comentari

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
  • Les adreces web i de correu electrònic es transformen en enllaços automàticament.